top of page
Voorbeelden geurend drukwerk3.jpg

Hennep-geurcampagne

"Geur als maatschappelijk communicatiemiddel"

Geur is een krachtige drager van informatie en heeft een belangrijke alarmfunctie. Denk aan de geur van bedorven melk, of de geur die aan gas is toegevoegd om ons te waarschuwen. Geur helpt ons bij het signaleren van gevaar. Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie en SmartNose hebben naast de XTC geurkaart nu ook een hennepgeurkaart ontwikkeld. Met als doel, zoveel mogelijk illegale hennepkwekerijen op te sporen door in te zetten op de zintuiglijke waakzaamheid van de omgeving.

 

Speur mee naar illegale hennepkwekerijen

De hennep geurkaart heeft op de voorzijde een geurvlak, die je middels ‘wrijf & ruik’ kan activeren. De geur is veilig om aan te ruiken en is te omschrijven als fris en groen in de top, met in het hart een kruidige noot en de basis wordt gevormd door een combinatie van aardse, zoete en een muffe houtachtige geur. Het ontwikkelen van een veilige geur met de juiste communicatiewaarde was een intensief traject. We zijn dan ook heel trots dat er na de eerste geurkaart uit 2013 nu een nieuwe hennepgeurkaart beschikbaar is. Op de achterkant van de kaart staat beschreven waar je een hennepkwekerij nog meer aan herkent en welk nummer te bellen als je vermoedens hebt dat er in jouw omgeving een illegale kwekerij staat.

Hieraan herken je een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van de hennep-geur rondom het pand

  • Zoemend/brommend geluid

  • Condensvorming op de ramen

  • Stroomstoringen

  • Pand lijkt niet bewoond, toch af en toe activiteit

  • Dichtgemaakte ramen (rolluiken of folie)
     

Het doel van de geurkaart is het creëren van bewustzijn rondom illegale hennepkwekerijen en zo veel mogelijk mensen mee te laten speuren. De kaart is handig en nuttig om te verspreiden aan burgers op informatieavonden, tijdens bijeenkomsten, vanaf bureaus of gewoon; in een onderonsje met misschien wel een potentiële tipgever.

 

Techniek

De ontwikkelde geur is zodanig opgebouwd dat de gelijkenis met een hennepkwekerij groot is, maar de geur zelf is volledig veilig. Middels een speciale encapsulatietechniek is de geur ‘gevangen’ op de geurkaart in minuscule capsules. Wanneer men over de kaart wrijft, komt er een klein beetje geur vrij. De kaart kan meerdere malen gebruikt worden en gaat minstens een jaar mee.

Bestel de Hennep-geurkaarten

Het is nu ook mogelijk om zelf de speciale geurkaarten te bestellen, om in uw regio te kunnen verspreiden. De kaarten kunnen vanaf 500 stuks besteld worden voor € 0,99 per stuk. Stuur een mail naar info@smartnose.nl of bel ons op +31 33 4617355

 

bottom of page